Marcela Fiedorová

Pečením chleba významně ušetříte

K přípravě chleba jsou potřeba tři základní ingredience – mouka, voda a sůl.
Voda a sůl jsou dostupné za minimální cenu, ale co mouka? Jakou použít? Rozdíl v cenách je obrovský, od 15,- Kč (někdy i méně) až po exkluzivní mouky z Itálie či jiných zemí za 150,- Kč. 

Nechoďme ale do extrému a poohlédněme se po místní nabídce celozrnné mouky, kde se pohybují ceny kolem 50,- Kč

Věřte, nebo ne, ale od doby co si peču vlastní chléb, ušetřím. A to i přesto, že používám právě ty dražší mouky, celozrnné, ideálně mleté „na kameni“. Obsahují celé zrno, výborně se s nimi pracuje a mají vysokou nutriční hodnotu.

Kolik takový chléb stojí?

Spočítejme si cenu domácího chleba při použití celozrnné mouky, mleté na kameni (dražší varianta):

  • Lžička kvásku (zůstane vám z posledního pečení)
  • Voda
  • 200 g celozrnné mouky – při ceně 85,- Kč za kg (a to už je fakt drahá mouka) vás stojí 17,- Kč
  • 100 g žitné chlebové mouky – při ceně cca 30,- Kč za kg zaplatíte 3,- Kč
  • 150 g pšeničné chlebové mouky – při ceně cca 25,- Kč za kg zaplatíte 3,75 Kč
  • Elektrická energie – cca 6,- Kč (v závislosti na vaší současné ceně energií)
  • Lžička kmínu – řekněme 1,- Kč

Celkem za 1 chleba (cca 800 g) zaplatíte přibližně 30,- Kč

Přičtěte k tomu další výhody:

  • Nemusíte častěji nakupovat
  • Vysoká nutriční hodnota chleba
  • Skvělá chuť chleba
  • Chléb neplesniví
  • Vydrží déle čerstvý
  • NEVYHAZUJETE JEJ!

Neváhejte a přijďte se to taky naučit. Pořádám kurzy s malými skupinkami účastníků (maximálně 6 osob) a v podmínkách, které má většina z nás ve své kuchyni:

  • Nepoužívám žádné průmyslové stroje ani pece
  • Na kurzu pečeme v běžné elektrické troubě bez horkovzduchu či dalších funkcí
  • Těsto mícháme v kuchyňském robotu, nebo vařečkou
  • Vše, co se na kurzu naučíte jste schopni ihned vyzkoušet u sebe doma

Těším se na vás v Ateliéru Kupa v Českém Těšíně

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *